Av. Metin SOLAK Anısına...

av. metin solak anısına
av. metin solak anısına

 

Bütün dünya senin olsun
Bir dost bir post yeter bana
Atlas libas senin olsun
Bir dost bir post yeter bana

Beyler tahtından inerler
Ayaksız ata binerler
Toprağa gömüp dönerler
Bir dost bir post yeter bana

 

Hep heyecanlı, hep aceleci insan; ölüme de acele etti!

90’lı yılların ortasında – şimdi yılını tam hatırlayamıyorum – Alevî Hareketi’nin en canlı olduğu yıllarda tanıdım Metin’i. İzmir’den katılıyordu toplantılara. Elinde James Bond çanta, heyecanlı, aceleci ve atılgan tavrıyla hemen dikkat çekiyordu. Selahattin Özel Ağabeyimizle katıldığından, toplantı dışında da çoğu kez birlikte oluyorduk. Böyle başladı tanışıklığımız. Daha sonra sık sık kesişecekti yollarımız. Oldukça yoğun yaşamına aktif siyaseti de sığdırdı. Bir yandan avukatlık yapıyor, diğer yandan tüm toplantılara katılıyor aktif görevler alıyordu. Önce Karşıyaka (2004), daha sonra Çiğli Belediyelerinde (2009) meclis üyeliğine seçildi. Yardımcısı olduğu Çiğli Belediye Başkanı Ensari Bulut’un yaşamını yitirmesi sonrası Çiğli Belediye Başkanı seçildi. İkinci dönem aday gösterilmedi. O da yeniden avukatlık mesleğine dönmüştü. Metin’i 2022 yılının Temmuz ayında yitirdik. Cenazesi İzmir’de kaldırıldı. Kendi istemiş, giderken ardından Arif Sağ’ın “Bir Dost Bir Post Yeter Bana” türküsünün çalınmasını. Sevgili Metin, devrin daim ışığın bol olsun!

Başkanlığı döneminde kendi memleketi Tokat’a da hizmetleri oldu. Bunlar arasında en büyük hizmeti kuşkusuz Hubyar’da gerçekleştirdiği çalışmalar oldu. Sözlerle anlatma yerine, resimlerle kendisini ve eserini yad etmeyi daha uygun bulduk.
2012 yılıydı. Etkinliklerde Hubyar’a geleceğini söyledi. Tabii çok sevindik. Gerçekten gün geldiğinde oradaydı. Etkinlik alanımızı, yolları, binlerce insanın çektiği çileyi görünce çok üzüldü. Selamlama konuşmasında halka “bir daha ki sene burayı çok değişmiş bulacaksınız” dedi. Temmuz ayının sonunda yaptığı konuşmasının üstünden çok geçmemişti ki, Eylül ayının başlarında aradı ve çalışmalara başlamak için Hubyar’a hareket ettiklerini bildirdi.
Kendi özel firmasına ait büyük kırıcı ve kepçeyi bir TIRla İzmir’den Hubyar’a getiriyordu. Doganşar’da yol bitti TIR için. Kepçe kalan yolu – yaklaşık 10 km. - yürütülerek gelecekti. O gün öğrendim bu araçların uzun yol yapmalarının zararlı olduğunu. Bu yüzden kepçe dönerek yol alıyordu. Binbir zorlukla kepçeyi gece yarısı Hubyar Köyü’ne indirebildik.
Ertesi sabah erkenden tüm ekip hummalı bir çalışmaya başladılar. Ekipe yardımcısı Muharrem Aslan başkanlık ediyordu. Yine İzmir’den gelen kamyonların dışında Çaylı Belediyesi kepçesi, Yalınyazı (Maşad / Meşhedabad)Belediyesi kepçe ve kamyonu da eşlik ediyordu. Ayrıca Çaylı’dan gelen işçiler hemen etkinlik alanının çevresinin ağaçlandırılmasına başladılar (alanın çevresine binden fazla çam ve pelit fidanı dikildi).